
מהו טיפול רגשי לילדים?
טיפול רגשי בילדים בשונה ממבוגרים משתמש בכלים טבעיים לילד ולא בדרך מילולית כמקובל בטיפול אצל מבוגרים.
לילדים הרבה פעמים עולה קושי להביע את עצמם. לא תמיד הם יודעים להבין וכמובן להסביר מה עובר עליהם.
בחדר הטיפול ישנה הזדמנות להציע לילד מרחב מוגן ומכיל שבו ניתן להעלות תכנים מעולמו הפנימי של הילד.
במהלך הטיפול מתנסה הילד בחוויה דרך היצירה/משחק. כך הוא מביע את עצמו ואת עולמו הפנימי, בדרך זו ניתנת הזדמנות לעבד רגשות ותחושות שלעיתים הילד אינו מודע להם.
יחסי האמון והקרבה שנוצרים בין הילד למטפל מאפשרים למטפל להבין עם מה הילד מתמודד, מה מקשה עליו, ובכך לסייע לו להתמודד בדרך אחרת שתטיב עימו. במקביל ובמידת הצורך, ניתנת הדרכה להורים כדי לתת להם כלים להתמודדות שונה בהתאם לצורכי הילד.
חדר הקליניקה מאובזר במשחקים שונים ומגוון חומרי אומנות ויצירה שונים כגון: ניירות בגדלים שונים, מגוון כלי כתיבה, צבעי גועש/מים, מדבקות, פלסטלינה, חימר, בצק ועוד..
יש ילדים שאוהבים ליצור וירגישו חופשיים לבטא את עצמם באומנות ויש ילדים שיעדיפו לשחק.
המטפל הרגשי מודע לצרכי הילד והסיבה שלשמה הגיע והטיפול יהיה מונחה בהתאם כמובן ע"פ רצון והילד והמון רגישות לצרכיו.
תהליך היצירה / משחק עצמו מאפשר לילד להיות הוא ללא עכבות, ללא הגבלות.
בחדר הטיפול יש שימת דגש על קבלת הילד כפי שהוא, דבר שכשלעצמו יכול לתת המון מקום.
דרך עבודה מתמשכת ובניית אמון בין הילד למטפל - אט אט משתפר הדימוי העצמי, משתפרת היכולת לנהל קשרים חברתיים, לעבד את חוויות היום יום, ובהדרגה מאפשרת לילד לפתח אסטרטגיות התנהלות שונות ומתאימה יותר לצרכיו.
הורים מגיעים לטיפול רגשי עם הילד מהמון סיבות, ביניהם: קושי רגשי, ויסות רגשי, התפרצויות זעם, מופנמות וביישנות, גירושי הורים, לידת אח חדש, גמילה, ענייני שליטה וגבולות, תקופת קורונה או מצבי לחץ וחרדה בזמן מלחמה שבה ניכרת השפעה על ההורים וגם על הילדים ועוד..
לעיתים ללא כל סיבה חיצונית יכול להתעורר קושי אצל הילד – בתחום חברתי, בתחום לימודי או בכל תחום אחר.
טיפול רגשי יכול לסייע לילד בהווה ובעתיד גם אצל פעוטות וילדים צעירים.
במידה ועולה הצורך בטיפול, מומלץ להתייעץ עם גורם מקצועי.
כל ילד הוא עולם ומלואו, כל ילד מתנהג בצורה שונה לנוכח ההתמודדות בחיים. למטפל הרגשי חשוב להכיר את תכונות הילד, חוזקותיו וחולשותיו.
כמו כן, לאפשר לו להיות עצמו ולממש את הפוטנציאל הטמון בו ללא גורמים מעקבים.
מניסיוני בעבודה עם ילדים כמטפלת רגשית היכולת לראות את הטוב שבילד ולהאדיר אותו פותחת לילד עולמות,
זוהי המטרה שעומדת לנגד עיני.


תהליך הטיפול שלי
התהליך הטיפולי מתחיל בפגישת הכרות עם ההורים בקליניקה (אינטייק). בפגישה זו נכיר ונשוחח על הסיבות שבגינם רוצים ההורים להביא את הילד לטיפול. במהלך הפגישה אשאל שאלות רקע על הילד ועל הדינאמיקה במשפחה להכרות כללית.
מידע זה אינו יהווה את עמוד התווך בטיפול.
כל ילד שנכנס לחדר הטיפול שלי, מתקבל כדף חלק במטרה לאפשר פתיחות ואפשרות לבניית יחסי אמון ביני לבין הילד. מערכת יחסים זו הינה מהות הטיפול.
בפגישה הבאה נתאם מפגש ראשוני עם הילד, בנוכחות ההורה (אם הילד קטן או אם יש צורך בכך) להיכרות. כאשר לאחר המפגשים הבאים מיועדים בעיקר לבניית קשר ואמון ולכן אין להאיץ בתהליך. כל ילד לפי זמנו וקצב הטיפול שלו. ישנם ילדים שנפתחים בקלות ויש ילדים שלוקח להם יותר זמן. הפגישות הראשונות הן יותר חופשיות ופחות ממוקדות עבודה או הכוונה מצידי.
בחדר ישנם חומרי אומנות שונים ומגוונים וגם משחקים שונים (הילד יבחר עם מה הוא רוצה להתעסק אם יש משהו ספציפי שהילד אוהב, דמיות מיוחדות או משחקים אפשר להגיד זאת בפגישת ההיכרות ואני אנסה להביא כדי ליצור לילד אווירה כיפית ונעימה).
הילד מגיע למפגש ובוחר במה הוא רוצה לשחק כשתוך כדי נוצרת התקשורת בינינו ומתחיל להתבסס הקשר.


לאחר ביסוס קשר ולאחר שהתגבשה בעיני ראייה יותר נרחבת של עולמו הפנימי של הילד והעניינים שמעסיקים אותו, אני יכולה לקבוע מה כדאי יותר לעשות איתו, מה הצרכים שלו, איך להוביל את הטיפול ומה המטרות.
התהליך הטיפולי בדר"כ מערב את ההורים ברמה כזו או אחרת, תלוי בגיל הילד ותלוי בנסיבות שהביאו את הילד לטיפול ולכן הצורך בפגישות עם ההורים הוא שונה מאחד לשני.
במקרה והילד קטן הדבר יצריך יותר פגישות עם הורים ומעורבותם שכן ההשפעה בבית היא מאוד משמעותית לתהליך ובמקרה כזה אנו נקבע פגישה בנינו אחת לכמה מפגשים עם הילד וננסה לענות ביחד על שאלות, לכוון ולתת כלים שיעזרו להורים בשינוי גישה אם צריך או שינוי דפוסי התנהגות מול הילד.
העבודה עם ההורים חשובה מסיבה נוספת, והיא שלא מעט פעמים הבעיה שלכאורה יש לילד היא מתגלה כסוגייה בלתי פתורה שיש להורה עצמו, ומשתקפת בהתנהגות של הילד.
כך למשל, הורים שפונים על רקע חרדות שיש לילד שלהם, כאלה שגורמים לו להימנע באופן כללי מימי הולדת, מקשרים חברתיים וכו'.. על רקע השיחה עם ההורים, מהר מאוד יכול להתברר, שהחרדה בעצם היא של האם / אב אך היא מוקרנת אל הילד, שמרגיש את הפחד של ההורים, את חוסר השקט ואת חוסר הביטחון שלהם. במצב כזה העבודה תהיה גם מול ההורים כדי לעזור להם לשחרר את החרדות שלהם ובכך בלבד תפקוד הילד יכול להשתפר מאוד. המשמעות היא, שבמקרים רבים כשלילד יש בעיה רגשית, ההורים עצמם עוברים גם תהליך.


הדרך שלי בטיפול היא מאוד הדרגתית. אני קולטת את הילד ומבינה מה הוא צריך, נותנת לו את הקצב שלו, הוא מוביל כשצריך ומובל מתי שצריך ובעדינות רבה אני מפלסת את דרכי אליו.
בעיני כל ילד הוא עולם ומלאו וכל אדם הוא עולם ומלואו.
אני מגיעה לחדר הטיפול עם כבוד מלא למקומו של הילד, לא מנסה לתקן אותו, רק לאפשר לו להגיע אל עצמו.
לסיום – קשיים רגשיים אצל ילדים הם טבעיים וניתן להקל עליהם בכל שלב, הטיפול יכול לפתוח צוהר חדש להורים להסתכלות מחודשת על מערכת היחסים הקיימת עם הילד וללמוד איך לשפר ולהטיב את האווירה בבית.